www.spartak-pleven.bg
https://spartak-pleven.bg/forums/

Интересни факти
https://spartak-pleven.bg/forums/viewtopic.php?f=19&t=961
Страница 1 от 1

Автор:  Дидо [ 16 Авг 2016, 22:30 ]
Заглавие:  Интересни факти

В Плевен се е състояла първата футболна сватба в България на стадиона.


Архивите разказват, че първата спортна сватба в Плевен е била на 23 май 1943 г. на игрището на Текийски баир
Изображение

През първата половина на миналия век, когато нямало телевизия, компютри и толкова много кафенета и дискотеки, младежите в Плевен запълвали свободното си време със спорт. Особено популярен бил футболът. Спортните клубове никнели като гъби: „Ботев 21“, „Победа 26“, „Скобелев“, „Вит“, „Железничарски спортен клуб (ЖСК)“, „Левски“, „Белите орли“, „Труд“. Имало детски и цигански футболен отбор. За да подобрят издръжката си, през 1939 г. спортните клубове „Скобелев“ и „Победа“ се обединили в спортен клуб (СК) „СП-39“, през следващата 1940 г. се слели СК „Ботев“ и ЖСК в новия СК „ЖСК-Ботев“. След 9 септ. 1944 г. футболът в Плевен е подложен на многобройни реорганизации, след които днес в града ни има само един футболен отбор. Футболистите преди 1944 г. не разполагали с достатъчно игрища, нямали добра екипировка, много често храната на някои от тях била само хляб, сирене и домати и много рядко по-заможните хапвали месо, но трудностите калявали духа им. Те били до такава степен ентусиазирани и отдадени на своя любим спорт, че някои от тях направили и сватбите си на стадиона.


През пролетта на далечната 1943 г. местният в. "Северно ехо" и афиши, разлепени из целия град, съобщили на плевенските граждани, че от 17 часа на 23 май на игрището на Текийски баир ще се проведе първият “сватбен мач” между плевенските клубове “Скобелев-Победа (СП) - 39” и “ Белите орли”.
Мачът предизвикал огромен интерес не само защото на терена щели да се срещнат двата най-силни плевенски отбора по това време, но и защото преди него щели да се сродят две популярни плевенски спортни фамилии. Любимецът на плевенчани Петър Антонов Бараков (бай Тачо) от спортен клуб ”СП-39” щял да се венчае за Мара Нейкова Русева - сестра на популярния плевенски футболист Христо Нейков (Шанто) от СК “Левски”. Разбира се, кумът бил също футболист и той бил зъболекарят Никола Станимиров (Бързака), придружен от неговата елегантна съпруга.
Неделният ден на “сватбения мач” като по поръчка бил слънчев. Още в ранния следобед игрището се препълнило от придошлите любители на футбола, роднини и приятели на младоженците. За това първо по рода си тържество в центъра на очертаното с вар футболно игрище била поставена маса с необходимата свещеническа утвар. Църковният венчален обред на Петър и Мара бил много тържествен. Облеченият в спортния екип на своя отбор младоженец казал “да” на своята избраница пред строените на терена футболисти от „сродяващите се“ отбори на „СП - 39“ и „Левски“.
След тържествения обред „сватбеният мач“ между отборите „СП - 39“ и „Белите орли“ започнал с “хип-хип-ура”, а началният удар дала младата булка. Резултатът от мача бил 2:0 за силния отбор на младоженеца бай Тачо от “СП-39”. Настроението на сватбарите и публиката през почивката на полувремето и след края на мача се поддържало от духова музика. До късно вечерта стадионът се огласял от веселието на сватбарите спортисти и на многобройните гости на мача.
Втората плевенска спортна сватба се е състояла на 25 юни 1944 г. на игрището на Текийски баир
Изображение

Примерът на бай Тачо и Мара бил заразителен и те имали последователи през следващите години. Втората плевенска спортна сватба се състояла на 25 юни 1944 г., пак в неделя, на игрището на Текийски баир. Свещеник Марин Романов извършил венчалния обред на футболиста Христо Мицев Христов - Ринката от СК „ЖСК-Ботев“ и Златка Фони Христова. Кумувал Иван Дермански със съпругата си. Той бил обущарят, който винаги безплатно поправял скъсаните обувки на плевенските футболисти. Отново пременената в дълга бяла рокля с пищен булчински воал булка дала началния удар на последвалия обреда „сватбен мач“ между отборите на „ЖСК-Ботев“ и „Левски". Бурно подкрепян от многобройната публика, пак отборът на младоженеца победил.
Третата футболна сватба в Плевен се състояла отново в неделя - на 2 септ. 1945 г. Тя била и най-мащабна
Изображение

Третата футболна сватба в Плевен се състояла отново в неделя - на 2 септ. 1945 г. Тя била най-мащабна, защото едновременно трима плевенски футболисти се венчали на стадиона пред строените си отбори, като преди това били вече сключили граждански бракове: на 14 юни Ангел Софрониев Николов със Стефка Иванова Бъчварова и на 1 септ. двете двойки Стефан Спиров Найденов с Марийка Илиева Атанасова и Христо Ангелов Балтаков с Павлина Николова Петкова. Разказите и снимките от тези събития са достигнали до нас благодарение на дългогодишната събирателска дейност на първия плевенски маратонец Васил Василев, чиято колекция от документи за развитието на спорта в Плевенска област се съхранява в Държавен архив (ДА) - Плевен. Васил Василев твърди, че в Плевен се е състояла първата в България сватба на стадиона.
Благодарение съвременните средства за масова комуникация научаваме, че същото твърди за Пловдив и спортният деятел Димитър Христев, който е дарил документи на ДА - Пловдив за сватбата на футболиста Иван Филипов (Лимона) на местния стадион „Марица“. Тя се е провела по „плевенския сценарий“ и е първа за този пловдивски стадион, но се е състояла много по-късно от нашата - на 19 септ. 1943 г. Според Васил Василев и българската лекоатлетка Диана Йоргова (родена в Ловеч) е заимствала от плевенските футболисти идеята за сватба на стадиона. По време на 28-ите летни олимпийски игри в Токио през октомври 1964 г. тя сключила там брак с гимнастика Никола Проданов на стадион по японски ритуал.

http://www.briagnews.bg/svatbeni-machov ... -stadion/#

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/