Дата и час: 18 Юни 2021, 01:51

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2013, 16:02 
Offline
Администратор

Регистриран на: 02 Мар 2010, 14:45
Мнения: 3710
Продължение на книгата за Спартак - тази идея ми се върти в главата от няколко години, но постоянните драми около клуба я оставят на заден план. Може би сега е моментът този проект да бъде възобновен. На пръв поглед едно такова начинание изглежда сложно, но по-скоро е трудоемко. Мисля, че с помощта на още някого, мога да събера и систематизирам информацията сезон по сезон - като започнем от Сезон 1988/1989, с който започват мъките на Спартак в "Б" група. Схемата на "Северняшки танц с футболна топка" е елементарна - сезон по сезон се проследява историята на Спартак. в случая говорим за близки години и ще е много по-лесно. За последните 15-тина сезона и аз самият имам ясни спомени, информация се намира дори в интернет. Проблем са сезоните от 1988/1989 до 1995/1996, които обхващат "тъмните" начални години на Прехода, които са"тъмни" и като информация.

Идеята на една такава книга е не само да представи историята на Спартак в последния четвърт век, но и да им даде оценка, да потърси отговор на въпроса защо се стигна дотук.

За книгата мога да разчитам на помощта на един човек с опит в това отношение, с когото се запознах случайно след като ми беше писал на и-мейла във връзка с една статия на историческа тематика от сайта. Той е от Стара Загора и е написал книга за Берое, обхващаща цялата история на клуба. Не съм я чел, но е богато илюстрирана и изглежда интересно четиво. Същият човек е написал и книга за Дунав (Русе). той може да даде полезни съвети за това как да се събира информация.

Очаквам мненията ви по въпроса и желаещи да се включат!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2013, 16:52 
Offline
Администратор

Регистриран на: 02 Мар 2010, 14:45
Мнения: 3710
Та какви хора могат да помогнат за осъществяването на идеята...

Естествено, първо, такива, които имат ярки спомени от края на 80-те до наши дни. Веднага се сещам за няколко човека от феновете, които са на стадиона и покрай отбора от десетилетия и са истински спартаклии. Те могат да помогнат като разкажат интересни истории, с които книгата да стане увлекателно четиво, а не само сбор на суха статистика.

Второ, футболните хора - ветерани, бивши ръководители... Част от тях са в клуба, а други са в Плевен и съм сигурен, че никога няма да откажат помощ. Ще е интересно, ако изнамерим любимци от по-близкото минало.

Трето, запалени по идеята "Спартак" от по-скоро, които имат поне малко време да събират информация от печатни издания в библиотеките или пък да помогнат с обработка на снимки и други подобни графични неща.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2013, 18:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Апр 2013, 16:19
Мнения: 142
Гледам Спартак от сезон 98-99, така че с удоволствие бих се навил да помогна с каквото мога!

_________________
Един е Спартак от Плевен д`ге


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2013, 22:00 
Offline
Администратор

Регистриран на: 02 Мар 2010, 14:45
Мнения: 3710
Като се замисля, голяма част от информацията я има под формата на статистика, каквато с доста усилия съм събрал с времето. Всекии сезон може да се опише като формат на групата и участници. Конкретно Спартак може да се опише като ръководство, треньори, състав и съответно състоянието на клуба и отбора преди сезона. За повечето сезони имам отборни снимки, но вярвам, че и липсващите ще се намерят, ако се подеме инициатива да се съберат материали за книга.

Оттам нататук може да се проследи представянето на Спартак във всеки един от сезоните като се акцентира на ключовите мачове със спомените на феновете, футболистите и т.н. Хубаво ще е да се отбележи появата и изявите с екипа на Спартак на извести футболисти, каквито имаме и през 90-те, а и в новото хилядолетие.

В хода на историята на Спартак може да се проследява и развиетието на футбола в Плевен като се обръща внимание на Сторгозия и Белите орли и връзката между двата клуба и Спартак.

Като снимков материал може да се приложат отборни снимки, снимки на футболисти, на феновете... Трябва добре графично да се оформят таблиците скласирането и други подобни. Ще е интересно някой да се заеме и да моделира графично екипите на отбора през периода, обхванат от кникага.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2013, 23:06 
Offline

Регистриран на: 03 Мар 2010, 11:37
Мнения: 111
А ще се допълва ли и част от вече разказаната история до 1988?
Харесва ми идеята от спомените и историите на феновете да се направи по-интересен разказ. Това определено ще направи книгата по-популярна и четима. Ясно е, че от дистанцията на времето, хората започват да хиперболизират и да украсяват историите, но това не е лошо, защото понякога не е необходимо да оставяме голата истина да развали добрата история :-) Важното е да се пресъздадат емоциите

Може да се направят и специални интвервюта с Гетов, Стефан Величков и други. Те има какво да разакажат.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2013, 08:05 
Offline
Администратор

Регистриран на: 02 Мар 2010, 14:45
Мнения: 3710
GUNS написа:
А ще се допълва ли и част от вече разказаната история до 1988?


Вече разказаната история може да се допълни и разясни на места, но това вече е много сериозна работа. Бихме могли да обогатим историята в отделни периоди като публикуваме материалите и снимките в сайта, както преди време направихме това с първото участие на Спартак в турнира Интертото през 1964 г.

Но по въпроса ти трябва да се помисли сериозно, защото ще е много хубаво, ако за 100-годишнината през 2019 г. излезе нова история на Спартак!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2013, 21:24 
Offline
Администратор

Регистриран на: 02 Мар 2010, 14:45
Мнения: 3710
Замислх се, че трябва да се обърне много серионо внимание на встъпителната глава от продължението на книгата. Тази глава ще има за задача да обобщи постигнатото от Спартак през 50-те, 60-те, 70-те и 80-те, а то не е никак малко. Черно на бяло, за този период Спартак има 32 сезона в "А" група, което към края на 80-те е по-добро постижение от това на отбори като Локо (Пловдив), Берое, Спартак (Варна), Миньор.... Ще е любопитно, ако се изчисли дали сме пред тези отбори и като спечелени точки в елита. Може да се обобщи и какви футболисти е дал Спартак на българския футбол през тези четири десетилетия.

В периода до края на 80-те Спартак е играл и няколко сезона в "Б" група и я е печелил 5 пъти. Трябва да се отбележи, че е и първият български отбор, участвал в турнира Интертото през 1964 г., което го прави един от първите евроучастници на България.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2014, 01:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Окт 2012, 22:03
Мнения: 453
Местоположение: Плевен
Д-р Никола Ст.Станимиров
Изображение
Д-р Никола Ст.Станимиров е роден на 30.07.1911г. През 30-те г. заминава да учи медицина в Бордо, Франция, където следва стоматология. Увлечен е по футбола и играе в отбора на Бордо. Неговият приятел от Плевен Стефан Василев играе в Нанси. Това е причината Станимиров да се премести в същия град. По време на следването си е картотекиран играч във футболния отбор на гр. Нанси. Там Никола Станимиров завършва стоматология и се връща в Плевен. Започва зъболекарска практика.

В Плевен д-р Станимиров се жени за Надежда Стефанова Парапулова (по втори баща) от богат род – майка и притежава чифлик и много земя в с.Летница, а баща и упрявлява х-л „Цар Освободител” в Плевен.
Изображение
д-р Н.Станимиров с купата и съотборниците му (вероятно като "железничарски шампион" - 1945г.)

Д-р Станимиров е сред водещите футболни делятели в Плевен. Тъкмо в неговия частен кабинет през 1939г. се основава футболния клуб СП-39, предшественик на Спартак – Плевен. Клубът се образува от сливането на „Скобелев” и „Победа”. Д-р Станимиров става неговия първи председател. През същата година приятелят му и изявен плевенски футболист Петър Бараков се жени на стадиона в присъствието на цялата спортна общественост и всички почитатели на футбола. Кумуват д-р Никола и Надежда Станимирови. Д-р Станимиров е председател на „Спартак” – Плевен още веднъж – през 50-те години. Тогава се записва в Медицинска академия и получава второ висше медицинско образование – специалност уши-нос-гърло. През 40-те години купува автомобил „Мерцедес”. Шофьорската му книжка от Плевенското МВР носи сериен N 1.

Цялата статия - http://stanimer.blogspot.com/2008/08/blog-post_16.html

_________________
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2014, 15:23 
Offline
Администратор

Регистриран на: 02 Мар 2010, 14:45
Мнения: 3710
Чудесна статия за д-р Станимиров! От години познавам сина му - Стефан Станимиров. Той ми е разказвал за баща си, показвал ми е снимки... От хора като него може да се научи доста за историята на плевенския футбол.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
POWERED_BY
Хостинг и Домейни