istinata написа:
Стивън,преди малко прочетох ,че е починал Георги Цветанов...това онзи къдравият ли е,който имаше прякор Синът на вятъра?
Аз сутринта останах като гръмнат и ченето ми увисна до глезените като ми съобщиха тази шибана новина.

Не можех, или по-точно не исках да повярвам.

Най-тъпото беше, че баща му работеше при мен последните няколко години преди да се пенсионира тази есен и често говорехме за футбол и най-вече за Спартак-а. Разказваше ми, че е бил футболист в Локомотив-Плевен, как са закрили (обеденили) отбора им някъде около 1970г. за да направят само един силен и конкурентен плевенски отбор (Спартак) на другите отбори в България с изключение разбира се на ЦСКА и Левски където там други фактори решаваха победите и класирането им. Радваше се на успехите и победите на Спартак когато бяхме във "В" група и неспираше да се хвали и радва, че племеник му е един доста добър и с голям потенциал за нещо голямо футболист от нашия Спартак - крилото Мони Рудашки и нито за момент не сподели (не се похвали, изфука), че друг голям футболист от близката история на Спартак му е син, а именно Георги Цветанов. За мое голямо съжаление чак днес научих това когато се беше случило най-лошото.
istinata написа:
и Георги - крило,много бърз,мисля играеш по лявото крило.Играеше навремето със Бл.Петков,Милко Гавраилов,Малинов,Спас Попов,ако е той?
Ог какво е починал,нещо знаеш ли?
И защо пишат,че е бил национал,аз дори не помня да е играл в А група - може да има някоя година преди 1989,но след това съм почти сигурен,че не е(то и след това Спартак има само няколко години в А група - 1997-1998 и после 2000-2002.
Да, за същият става дума. Играеше с №7 и беше дясно крило, наследи по-късно Въбела. Беше юношески, после младежки национал, също така попадаше и в Олимпийският национален отбор (да, имаше и такъв отбор едно време

) който на 90% беше съставен от играчи на Тракия (Пд) плюс още няколко младежи от другите отбори сред които редовно викан и титуляр бе и нашия Мариус Уруков. Георги Цветанов няколко пъти бе избиран за лагери и сборове на разширения мъжки национален отбор, но никога не попадна в титулярния. Все пак в конкуренция с Емо Костадинов, Гиби Искренов, Атанас Пашев и др. доказани имена беше адски трудно да се пробие. Още повече, че от есента на 1988г. Спартак се подвизаваше в "Б" група.
В "А" група с отбора на Спартак играе през сезоните 1985/86, 1986/87 и 1987/88г.
В началото на 90-те години стана първият наш футболист продаден в чужбина директно от Спартак, а не да отиде първо в Левски или ЦСКА и от там в странство и парсата да я оберат софийските пумияри. Продадоха го в Тунис, а друг е въпроса дали в зората на демокрацията валутата влезе в касата на отбора или в някой буржоазно-демократични бандитски джобове...
istinata написа:
Към Болшевик - бях на мача,за който говориш,видях как наш Спас влезе и спря топката преди да влезе в мрежата,уникален смях беше - незабравимо!
Можеш ли да ми припомниш годината?
Поздрав!
Ако не ме лъже паметта сезона трябва да е 1992/93г.
getoboys написа:
Георги Цветанов ще го запомня с един гол със задна ножица, не помня срещу кой, но бихме с 2-0 на стадион Спартак, като мисля, че той вкара и другия гол. След Спартак, ако не бъркам отиде в Локо ГО, които тогава бяха в А група. Иначе трябва да беше младежки национал, в мъжкия не мисля, че е играл. Добър футболист. Мир на праха му!
Сега като написа за този гол и на мен ми изниква в съзнанието, но колкото и да си мъча паметта в момента не мога да се сетя с/у кой отбор беше. Единственото което ми изниква в спомените е че тази задна ножица бе в годините в "Б" група и бе на ст. "Сл. Алексиев" във врата откъм електронното табло. Старши треньор по това време май ни беше Шпайдела!? И другия гол в този мач за който пишеш май беше наистина пак негов от средно далечно разстояние тип "падащ лист" - наистина рядко красив гол. Дали тези голове не бяха през сезон 1991/92г. с/у Хасково? Само предполагам, не мога да се сетя сега, но с другарска помощ може би ще ги избистрим нещата.
Днес 7 годишните имат смартфони, плейстейшъни, нинтендо, лаптопи, айпади… На тази възраст аз имах книжки за оцветяване, гуменки, прашка, тръба за фунийки, лагерна количка, хавайско копие от пръчка и вилица, но имах въображение и детство…