www.spartak-pleven.bg
http://spartak-pleven.bg/forums/

Честит юбилей на Благой Кръстанов!
http://spartak-pleven.bg/forums/viewtopic.php?f=20&t=25
Страница 1 от 1

Автор:  getsov [ 26 Мар 2010, 15:08 ]
Заглавие:  Честит юбилей на Благой Кръстанов!

Цитат:
Обичта на хората ме остави тук

Изтъкнатият треньор навърши 60 години, събра близки и приятели

Изтъкнатият плевенски футболен треньор Благой Кръстанов навърши 60 години. Роденият на 21.03.1950 г. в софийското село Волуяк събра в ресторант "Чевермето" всички свои роднини, приятели и съратници. Благой Кръстанов е юноша на Локомотив (Сф), по-късно играе и в Левски. През 1977 г. акостира в Плевен и вече 33 г. от съзнателния му живот са отдадени на плевенския футбол. В продължение на седем години е капитан на представителния отбор през 80-те години на миналия век. Юбилярът намери време да отдели внимание и на читателите на "BG Север".

- Благой, кой те доведе в Плевен?

- Идването ми в Плевен дължа на Димитър Паргов. Той беше председател на физкултурното дружество Спартак. В Левски през 1977 г. имаше няколко оферти за мен. Едва по-късно разбрах, че г-н Паргов е водил голяма борба за мен. Не знам как е успял да убеди тогавашното ръководство на сините да ме пуснат, но съм му благодарен, че ме доведе в Плевен. На него не му трябваше много време да ме убеди да приема офертата на Спартак.

- Какво беше отношението на феновете към теб?

- Може да звучи нескромно, но ме уважаваха много. По мое време Спартак разполагаше с един силен отбор. Заедно с всички мои съотборници се раздавахме на терена. Това не оставаше незабелязано от феновете. Случвало ми се е веднага след мач запалянко да ме води у тях на гости, заедно със съпругата и детето ми. И това не са единични случаи. Ние, футболистите, чувствахме народната обич и това ни караше да се борим на терена. Именно заради обичта на феновете аз пренебрегнах редица оферти и останах завинаги в Плевен.

- А искаха ли ви от други отбори?

- Имаше редица предложения за мен от отбори от "А" и "Б" група, включително и от столичните Локомотив и Славия. Имах възможност да се прибера отново в столицата. Отказах и нито за миг не съжалявам. Това е съдба. Моята явно е свързана с Плевен.

- Кои срещи с екипа на Спартак ще помниш винаги?

- Най-ярко в съзнанието ми е първият сезон с екипа на Спартак. Разполагахме с един балансиран отбор и напълно заслужено спечелихме право през следващата година да играем в "А" група. Много тежко беше и през 1984 г., когато трябваше да се борим отново за влизане. Нашите съперници действаха с непозволени средства, но ние разполагахме с най-добрия отбор и станахме първи с голяма разлика. Най-тежките ни срещи бяха в Разград, където победихме местния Лудогорец с 3:1, и мачът в Г. Оряховица, където спечелихме с 1:0 след мой гол. След двубоя в Горна Оряховица вече никой не можеше да ни спре по пътя ни към "А" група.

- Каква е разликата между футбола по твое време и сега?

- Сега футболът е много по-динамичен. Набляга се на физическата издържливост и единоборствата. Много е трудно да се правят подобни сравнения.

- Но вие винаги играехте пред пълни трибуни, а сега футболистите играят в повечето случаи само пред близки, роднини и служебно ангажирани лица...

- Върху този въпрос трябва да се замислят сегашните играчи. Повечето от тях мислят как ще свърши мачът и след това ще ходят по забавления. За тях футболът е на заден план. Във футбола навлязоха големите пари, които развалиха младите таланти. В момента парите ги няма в българския футбол, но и талантливите не полагат усилия да развият дарбата си.

- Вие празнувате юбилей, плевенският футбол чества 90 години, но само за година бяха закрити и двата плевенски професионални отбора Спартак и Белите орли...

- Това е голямата ми болка. Не може голям град като Плевен да няма силен футболен отбор. Ние сме дали толкова много таланти на българския футбол, а вече ни няма на футболната карта. Само за пример ще посоча, че на европейското първенство за юноши преди две години в Чехия в нашия национален отбор имаше четири момчета, тръгнали от плевенската футболна школа. А ние вече нямаме професионални отбори.

- Каква е рецептата за възраждане на плевенския футбол?

- Силен отбор с почти изцяло участие в управлението на общината. Общината ще трябва да осигури финансирането, но и тя трябва да взема управленските решения. А не някои клубни президенти, които да искат пари, които те да разпределят.

в-к "BG СЕВЕР"

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/