Дата и час: 08 Апр 2020, 13:44

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2010, 23:21 
Offline

Регистриран на: 03 Мар 2010, 01:12
Мнения: 31
Професионалният футбол в Плевен изчезна, защото беше... убит


Днес на мястото на този материал трябваше да има статия за поредния футболен двубой на плевенските ФК "Белите орли" или истинския "Спартак". Няма такъв, защото тези два клуба вече липсват на картата на футболна България. За да се стигне до трагичната развръзка, беше необходима само година време.

През последните 12 месеца скоропостижно Плевен остана без професионален футбол. Като основна причина за падението беше изтъквана финансовата криза.


На всички е пределно ясно, че не само липсата на пари погреба този спорт в нашия град. Съсипа го най-вече отсъствието на умения у тези, които през последните 20 години имитираха дейност, че уж правят футбол. Това важи изключително и само за времето след 10 ноември 1989 година.

С настъпването на демокрацията стартира разлагането

Дотогава държавата се грижеше за развитието на футбола. От нея идваха средствата, ръководните кадри, организацията и дори задкулисните игри. За всичко се търсеше сметка.

В следващите до момента три десетилетия плевенският футбол така и не намери своите апостоли. Нямаше кого да припознае за такива лидери, защото никой от заемалите шефските места не показа, че има потенциал и умения. Казано направо и директно - просто в нашия футбол липсват футболните ръководители. Не.

Има и такива, които умеят, но те се броят на пръстите на едната ръка. Кои са те? Всеки може да се досети. По-добре да не ги споменавам, защото веднага ще станат мишена на останалите.

И така да е... Какво от това, след като вече няма нищо... Пустош...

И от тук вече отваряме друга тема – завистта. Такава вирееше нонстоп в плевенския футбол. Ако клубовете все пак намираха опора, стабилност - и „щастливецът”, който получаваше работа в тях, веднага беше анатемосван.

Почваха интриги срещу него. Слуховете за евентуалната му смяна обикаляха града от Бала баир през „Дружба”, „9-и квартал” чак до „Кайлъка”.

Пред въпросния служител завистниците му не се издаваха, а само подпитваха и после преразказваха със „свои думи” на другите заговорници.

И когато заверата им бе довеждана до щастлива за тях развръзка, жертвата им анатемосваше работодателя си, без да си дава сметка, че той е действал най-често под давление на споменатите интриги.

Не само зложелателите са в основата на разрухата на футбола. Нека се върнем отново на кадрите. В началото на демократичните промени на потенциала на футболните хора се гледаше повърхностно.

Под светлината на прожекторите тогава бяха спонсорите. Всичко се въртеше около тях, а и те самите го желаеха. Изработили, откраднали, изтеглили от банките или кой знае откъде намерили по някой лев, тези хора искаха да приличат на Силвио Берлускони, Джани Аниели, благодетеля на Стоичков в "Барса" - Хосеп Луис Нунес, и други емблематични президенти на световноизвестните отбори.

Нашенските паралии въобще не се интересуваха от изграждане на структури в клубовете. От приказките им ставаше ясно, че щом в ръцете им са парите, всичко ще постигнат. И в плевенския футбол идваха такива хора.

Според приятелства и ходатайства редом с тях работеха и така наречените футболни спецове. И ако на спонсорите е простено да не знаят какво точно трябва да се направи, за да върви един клуб, то пред неумението на футболните корифеи няма как да си затвориш очите.

Оказа се обаче, че те знаят единствено да тичат. Навремето са го правили след топката, а след това подир човека с парите.

На поредица от подобни сълзливи и трагикомични сериали се нагледахме през годините. На тези продукции, разигравани от футболните хора в града ни, биха завидели и световноизвестните сценаристи и режисьори от Холивуд.

Нашите обаче го правеха, защото им липсваха елементарни умения за работата с материята. Затова предпочитаха подмазваческите истории и интригите, само и само да излъжат някой човечец с пари да влезе в плевенския футбол. Случваше се да успеят в коварните си планове, но с течение на времето пошлите конспирации бяха моментално разкривани.

Плиткоумните маньоври доведоха до краха

„Репертоарът”, с който бяха преследвани целите, навяваше не толкова срам, колкото съжаление. За какво става дума? Най-напред тези започваха да дават акъл какъв оздравителен процес е нужен. Футболът трябвало да е държавна политика.

В намеренията на тези хора обаче изпълнението на една такава програма трябва да се осъществява само наполовина.

Тези богопомазани люде не споменават нищо за парите си, които ще получават. И оттук изникват куп въпроси: Колко ще са тези пари? Ще бъдат ли декларирани пред държавата до стотинка? Данъци ще се плащат ли?

Няма ли да има укрити суми? Друга тема е покупката на мачове... тарифата на съдиите... Може още да се пита в тази посока, но изнася ли му на някого от така наречените футболни спецове да се разнищват тези подробности. Прозрачност в тези дела няма.

Срещат се и други неестествени неща като грандоманията например. Това пък е пълна глупост, при положение че нищо съществено не си сътворил.

Ако все пак се стигне до обвързване и съгласуваност за съвместна работа, следва друга „изненада”. Спецовете първо искат пари и след това щели да демонстрират умения.

И ако и тука „пробият”, започват да повтарят припева. Ходят всеки ден на стадиона и клечат с ръце в джобовете. Ако попиташ нещо за приоритетите и дейността, следва отговор като от ремсист – клубна тайна. Изтъркаляла се вече седмицата и на дневен ред е двубоят, за който се е работило през миналите дни.

Нашите хора демонстрират напрегнатост, но пак са с ръце в джобовете. Шефът им преживява нещата, защото той плаща. За да са в тон с него, подчинените му разиграват драматични етюди – викат по футболистите си, скачат безцелно с реплики срещу съдията, демонстративно ядосани са, ама... престорено.

Е, всички тези сцени са, за да ги види началникът им и феновете, макар че последните много добре ги познават. Идва момент, когато и на благодетеля му писва и им бие шута или самият той си тръгва. Тогава клелите се до момента във вярност и любов към клуба изведнъж го разлюбват и „забравят” пътя за стадиона.

За пореден път това бе демонстрирано и при гибелта на "Белите орли". Никой от тези псевдоспециалисти не се затъжи за клуба. Някои дори се радваха. Логично е, защото Веселин Ванев не ги допускаше да му смучат парите и да се мотаят по цял ден.

Е, ако го беше направил, трябваше да е луд. Тези хора съсипаха "Спартак". Преди това клубът стана за подигравка с изпадането си, след като по-лесно беше да влезе в евротурнирите. Тези хора допуснаха Зоналният съвет на БФС да бъде изместен от Плевен във Велико Търново. Ясно е, че това нямаше как да стане.

Защо изпуснаха „влака на спасението”..

Както казах по-горе, не всички са виновни за краха. Има кадърни. Защо обаче другите не ги последваха, а само стояха в „агитката”, която си бяха сформирали и търсеха кусури на тези, които се опитваха да вършат нещо.

От всеки футболист ръководител, както и от всяко дърво свирка не става. Защо обаче болшинството не пожелаха да учат за треньори?

В Плевен имаме хора, които можеха да помогнат в тази насока. Някои тръгнаха по този път, но с вземането на кетапа си помислиха, че вече са я свършили. Горките деца, които искаха да научат футболната азбука.

Преподаваха им пишман треньори. Някои от тях дори не искаха да се съблекат по екип, за да им покажат поне как се рита топката. Други след алкохолен запой „забравяха”, че имат мачове от детските първенства. Треньорската професия е болна тема не само в Плевен, но и в цялата страна.

Но затова имат вина и хората под президента. Те същите, след като на няколко пъти получаваха шанс да изведат футбола ни нагоре, защо не го направиха. Защо не „подлъгаха” поне един от спонсорите да възобнови материалната база.

Ако го бяха сторили, поне прословутата сгурия, която има близо половинвековна история, щеше да е едно нормално затревено игрище. Но по-лесно беше да се вдигне байракът и "Спартак" от Б в А група, докато се продъни джобът на спонсора, за да се върне клубът отново в блатото.

Тази постановка се разигра на няколко пъти през последните 20 години и сега сме с пръст в уста и се оправдаваме с кризата. Криза има навсякъде, но хората се опитват да изплуват.

Примерът е пресен и пред очите ни. Нарича се Баскетболен клуб "Спартак" /Плевен/. През критичния за него месец януари президентът Цветан Антов и старши треньорът Дарин Великов повтаряха само едно: „Клубът е най-важен. Него трябва да спасим.” И го направиха.

Стискаха зъби и работеха денонощно. Поклон заслужават и състезателите им, които не казаха и дума срещу когото и да е, въпреки че от октомври 2009 година не бяха получавали и стотинка. Във футбола обаче са по-отворени.

Недоволстват, скачат, хулят и се развеждат с отбора си, в чиято вярност доскоро са се клели. Нещо повече - неведнъж ръководители и треньори се крият като мишки зад гърба на футболистите, подтиквайки ги към бунтове срещу шефовете.

Правят го или заради пари, или за да заемат мястото на колегата си. Плочата с този фалшив фолклор вече е негодна. И всичко свърши.

Съжалява ли някой за изчезналия индивид

Категорично да. Това са сантименталните личности, които по някакъв начин са свързани с плевенския футбол. Местните патриоти също тъжат. Сред тях са и малцината фенове

Тези младежи няма как да не съжаляват, след като всяка седмица съзират радостните лица на връстниците си от стадионите по цял свят. Ето в такива моменти те осъзнават, че подобни мигове в родния си град и с любимия отбор няма как да изживеят. Но болката от това лишение ще отшуми.

Това ще стане по начина, по който предшествениците им са го сторили. Именно по тази причина в Плевен отдавна футболът не беше №1. Такова е настроението във всички прослойки на обществото ни в града. Усещаше се тази неприязън.

Затова и никой не искаше да помогне. Има обаче и нещо друго, по-страшно. Другите спортове, които се развиват в нашия град, открито мразят футбола. Неведнъж в разговори са ми споделяли: „Да, обичам футбола, но не този нечистоплътния в Плевен.”

Дразнеха се от незаслужените привилегии, които той получаваше тук. Не е трудно да се досетим защо. Заради безхаберието и некадърността на футболните хора.

А какво е „футболен човек” в Плевен? Ами една измислена професия. Защо тогава да се дивим, че именно те убиха спорта, който ги създаде.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2010, 23:44 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 02 Мар 2010, 14:42
Мнения: 211
Много постна статиика без никаква конкретика към никой....
Няма ли най после един журналист да излезе и да обвини някои? Да спомене малко имена, факти и да потърси отговорност???
Ясно, че нищо няма да се промени...футбола в Плевен е загубена кауза...всичко е на доизживяване за съжаление и с всеки изминал ден се убеждавам все повече...
Жалко, но като цяло спорта в България е на доизживяване....добре, че са някои индивидуални спортове като бокс и лека атлетика... че някои да си спомня все още, че България ражда добри спортисти.
Жалко, че плевенските журналисти не писаха когато всичко това се рушеше, а чак когато "кораба потъна"...


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2010, 07:10 
Offline
Администратор

Регистриран на: 02 Мар 2010, 14:45
Мнения: 3708
Недоумявам защо плевенските журналисти продължават да пишат в подобен погребален тон! Поводът за тези статии е ясен - отказването на Белите орли от участие в шампионата. И какво толкова се е случило?! Плевен бил останал без професионален футбол... Това щеше да стане, ако не сега, то след края на сезона. И всъщност какво значение има този факт?! На кой му пука, че Плевен има отбор в "Б" група точно в лицето на Белите орли?!

А Спартак беше възстановен преди по-малко от месец и вместо всички да обърнем погледи към бъдещето, сме тръгнали да мрънкаме за нещо, което така или иначе не може да бъде променено! Нека се пише за вазстановяването на клуба, нека се върнем назад към историята, към славните години, за които всеки ще си спомни с гордост и умиление! Нека отправим логини въпроси към Общината за състоянието на спортната база и да потърсим някакво решение... Предпочитаме да стоим и да се оплакваме, отколкото да правим нещо градивно!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2010, 11:45 
Offline

Регистриран на: 03 Мар 2010, 01:12
Мнения: 31
То май стана така,че само един малък кръг се заинтересова от въстановяването.Пуснаха по един материал във вестниците и до там.
Даже имам чувството,че още никой в Плевен не знае за това или...просто никой не го интересува вече.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2010, 12:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Мар 2010, 23:38
Мнения: 187
ultraspartak написа:
То май стана така,че само един малък кръг се заинтересова от въстановяването.Пуснаха по един материал във вестниците и до там.
Даже имам чувството,че още никой в Плевен не знае за това или...просто никой не го интересува вече.

А и да не говорим че има контраакция за премахване на листовките, които бяха разлепени из целия град. Не може случайно луди пенсионери или пък пияници например да скъсат 90% от листите, това е организирана работа, интересно кой обаче я е поръчал.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2010, 13:10 
Offline
Администратор

Регистриран на: 02 Мар 2010, 14:45
Мнения: 3708
Възможно е децата и юношите на Белите орли да са късали афишите, дори без това да е организирано. Но нищо чудно и да им е поръчано.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2010, 14:24 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 02 Мар 2010, 14:42
Мнения: 211
А защо плевенските вестници не пишат за мачовете на Спартак??? Това някаква целенасочена политика ли е???
Сега срещите се играят на по-малко от 50км...пак ли не могат да пращат журналистите си да отразяват мачовете....ФУТБОЛА В ПЛЕВЕН Е ЗАГУБЕНА КАУЗА!!!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2010, 15:00 
Offline
Администратор

Регистриран на: 02 Мар 2010, 14:45
Мнения: 3708
Това, което можем да направим, е ние да пишем статии за мачовете. Предполагам, че вестниците няма да отказват да ги публикуват. Под статията освен името на автора, ще публикуваме и www.spartak-pleven.com и така ще го популяризираме. Трябва да проучим дали тази идея е осъществима и да действаме.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2010, 16:39 
Offline

Регистриран на: 03 Мар 2010, 01:12
Мнения: 31
КАК ГО ПРАВЯТ ДРУГАДЕ: Община Русе спасява два основни спорта

Футболът и женският баскетбол стават приоритетни спортове за Община Русе през 2010 г. Това решиха на извънредна сесия общинските съветници на Русе, приемайки програма “Спорт" на Общината за 2010 г.
Съгласно утвърдената програма, за подпомагане на борещия се за място в елитната група ФК „Дунав" и за единствения български участник в европейските евротурнири женски баскетболен тим от общинския бюджет ще бъдат заделени 245 000 лв. Те ще бъдат разпределени „фифти-фифти" - по 122 500 лв. за ФК „Дунав" и БК „Дунав Еконт Експрес". Още толкова са предвидени за подпомагане на други водещи клубове, развиващи основни спортове с престижни и социални функции. За ученически масов спорт са заделени 58 800 лв., за състезания под егидата на Община Русе - 39 200 лв.В началото на заседанието общинският съветник от ПП „Атака" Георги Пейчев, който преди няколко години беше изпълнителен директор на ФК „Дунав" предложи старейшините да дарят по една месечна заплата за подпомагане на футболния клуб. При гласуване на предложенията обаче председателят доц. Васил Пенчев подмина предложението, а вносителят като че забрави за него и не настоя то да бъде гласувано.
Коментари


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2010, 18:20 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 02 Мар 2010, 14:42
Мнения: 211
getsov написа:
Това, което можем да направим, е ние да пишем статии за мачовете. Предполагам, че вестниците няма да отказват да ги публикуват. Под статията освен името на автора, ще публикуваме и http://www.spartak-pleven.com и така ще го популяризираме. Трябва да проучим дали тази идея е осъществима и да действаме.

Аз статии не се наемам да пиша, ако има някои мераци може да пробва.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
POWERED_BY
Хостинг и Домейни